CTB bij zwemles hangt aan het zijden draadje van VWS

0 Comments

Na de uitspraak van de rechter over de positie van zwemles en de daarbij behorende QR-controle bij kinderen staat de zwembranche op zijn kop. De rechter was duidelijk in zijn uitspraak. De “activiteit” zwemles was onderwijs. De overige activiteiten konden wel CTB plichtig zijn. Een uitspraak die in een keer alle ouders weer toegang tot zwemles zou verschaffen maar niets is minder waar. De grote macht uit Den Haag zette vol in op de uitspraak met als argument dat deze alleen voor het zwembad in Hilversum gold. Fout! Gelukkig zien steeds meer gemeenten dit in en zijn er dagelijks gemeenten die afscheid nemen van het CTB bij zwemles.
Na Groningen, Barendrecht en Apeldoorn rommelt het nu in meer gemeenten. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid zette vol in op de verspreiding van een brief aan de raadsleden. Deze is door de NSWZ verspreid en hierna door honderden ouders opgepikt die hierna hetzelfde voorbeeld volgden. Dit leidt tot nu toe tot tientallen raadsvragen in meerdere gemeenten in Nederland. Een van de grootste voorbeelden is Amsterdam. Hoe lang houdt de stugge houding van het Ministerie van VWS stand tegen de rechtspraak?
Het ministerie wil rust. Aan onze nieuwe minister Kuipers om hier duidelijkheid in te scheppen. Vele gemeenten twijfelen. De rechter was duidelijk, neem dit als minister over en maak de zwemlessen landelijk CTB vrij. Dit is hij als minister van VWS verplicht tegenover de ouders in Nederland en de zwemveiligheid. Zal hij direct zijn stempel zetten op zijn functie of zet hij het twijfelachtige beleid van zijn voorganger, Hugo de Jonge voort?