Nieuw kabinet moet het belang van zwemles en zwemveiligheid erkennen

0 Comments

 
14-12-2021 | 14:27 | Hilversum | Rubriek: Binnenland
Na 271 dagen eindelijk witte rook: het regeerakkoord is rond. De afgelopen jaren heeft het kabinet laten zien dat het nauwelijks weet wat er op de zwembadvloer afspeelt. Dat moet komende regeerperiode echt anders.
In een waterrijk land als Nederland is waterveiligheid heel belangrijk. Daarom is zwemles een van de meest essentiële dingen in de opvoeding van een kind. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij ouders, verzorgers en docenten. Ook is het een zorgplicht die zwembaden en zwemschoolhouders in hun schoot geworpen krijgen.
Jaarlijks verdrinken onnodig kinderen en volwassenen. De druk op de zwembranche is nu te groot. Daarom moet het nieuwe kabinet het belang van zwemles en zwemveiligheid erkennen. Ook moet het een onafhankelijk landelijk keurmerk opzetten om de zwemveiligheid te kunnen waarborgen in de toekomst. Dat keurmerk is wat anders dan een landelijk diploma.
Op korte termijn zouden ouders zonder coronatoegangsbewijs het zwembad in moet kunnen en moet er voor zwembaden uitzondering gemaakt worden op de regel dat die om 17:00 uur moeten sluiten. Voorbeeld is het antwoord van staatssecretaris Blokhuis op een van de Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks) over het coronatoegangsbewijs en zwemles. Blokhuis meldde dat hij regelmatig contact heeft met de Nationale Raad Zwemveiligheid, en dat het coronatoegangsbewijs nooit een onderwerp van gesprek is geweest.
Het is daarnaast belangrijk dat het nieuwe kabinet meerdere gesprekspartners uit de zwembranche heeft. Ook moet het nieuwe kabinet het belang van commerciële zwemlessen inzien. De publieke kant is bekend en ruim vertegenwoordigd. Maar de honderden zwemscholen niet of nauwelijks, terwijl daar het echte werk voor zwemveiligheid plaatsvindt.