NSWZ: De ivoren toren van het CTB bij zwemlesouders valt in duige

0 Comments

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vergezeld door de Vereniging Sport en Gemeente (VSG) ging eind december keihard in tegen de uitspraak van de rechter in de zaak die een Hilversums zwembad aanspande tegen de Gemeente Hilversum om het niet controleren van het CTB van zwemlesouders. De Rechter deed uitspraak dat de activiteit zwemles een onderwijsactiviteit is en dus de begeleidende ouders niet CTB plichtig waren. De VSG schakelde de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in om gemeenten in Nederland te overtuigen dat de rechter de activiteit alleen voor het zwembad in Hilversum bedoelde.
Van deze tegenwerking is nu weinig meer over. Instanties duikelen over elkaar heen en niemand wil de verantwoordelijkheid nog nemen voor het verplicht stellen van de CTB-controle bij zwemlesouders. Alle instanties wijzen naar elkaar en laten de burgemeesters in de kou staan. Diezelfde burgemeesters die keihard oordeelden, dat het Ministerie van VWS en de destijds VWS-minister Hugo de Jonge het opgedragen hebben, lijken nu in de steek gelaten.
Laat Minister Kuipers van VWS zijn verantwoordelijkheid pakken in deze ontzettend pijnlijke zaak. Het CTB bij zwemlesouders die ervoor zorgde dat vierduizend kinderen thuis zitten doordat ouders soms hardhandig buiten de deuren van het zwembad werden gehouden is bij sterven na dood. Laat Ernst Kuipers zijn eerste goede daad doen en repareren wat er te repareren valt. Zet zwemveiligheid op de eerste plaats met nog zes maanden op de klok voor de zomervakantie.