NSWZ: Nieuw kabinet trots als een pauw maar blind voor gevolgschade zwemveiligheid

0 Comments

 
Met trots worden vandaag de nieuwe kabinetsplannen besproken. Na 271 dagen van speelplaats politiek waar de een over de ander viel en er formateurs als een soort schooljuf ertussen moesten springen is er dan toch een “nieuw” kabinet. “Kunnen wij dan nu weer over tot de orde van de dag of gaan wij nu eerst een tijd lang trots als een pauw rondlopen om te laten zien hoe goed zij zijn”? Gistermiddag was het debat over de verlengde corona maatregelen. Het lijkt dat alles moet wijken voor de nieuwe kabinetsplannen. Naar mijn mening zit het land in een houdgreep waar het zo snel mogelijk uit moet.
GroenLinks en de SP hadden voor het debat van vandaag Kamervragen ingediend bij minister de Jonge aangaande zwemles. “Doordat het vervroegd was, er te veel vragen kwamen en de vraagstelling waarschijnlijk te complex was, zijn deze niet behandeld en zullen die op een ander tijdstip beantwoord worden” volgens Shiva de Winter. Zonde, als je ziet hoe de zwemveiligheid als een bijzaak wordt afgedaan. De vragen die onder andere zijn ingediend bij de minister zijn misschien complex, maar leggen de vinger meteen op de zere plek.
“Hoeveel kinderen zullen er deze zomer zijn zonder A-diploma, die wel een diploma zouden hebben als zwemlessen onverminderd hadden kunnen doorgaan? Wat zijn de gevolgen voor de zwemveiligheid”? En “Wat is er veranderd na het 103e OMT-advies waardoor zwemles nu, in relatie tot de veiligheid van kinderen, niet meer belangrijk genoeg is om open te blijven”? Ook “Bent u bereid om het OMT nogmaals advies te vragen over zwemles, mogelijke veiligheidsmaatregelen, openingstijden en gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB) in zwembaden? Zo nee, waarom niet”?
Zeer kritische en directe vragen uit een lijst van 14 waren voor de zwemveiligheid en de grote zorgen om het welzijn van de kinderen waar zo snel mogelijk antwoord op dient te komen. Naast dat de gevolgschade enorm is, is er geen enkel zicht op verbetering of reparatie. Terwijl de ziekenhuiscijfers de goede kant op gaan wordt gezegd dat er mogelijk volgende week meer maatregelen volgen. Is de Minister van plan zelf langs het bad te komen staan van de zomer? Gaat hij als LifeGuard zelf in spanning bij een overvol strand op wacht staan?
Het kabinet mag wat mij betreft trots zijn dat het hen na een recordtijd gelukt is opnieuw gezamenlijk verder te gaan, maar moet zich naar mijn mening kapot schamen om de schade die het heeft aangericht en de angst die is opgebouwd bij ouders in onzekerheid. “De opmerking die ik geregeld maak ‘Heeft hij zelf wel eens in zijn zwembroek in het water gestaan om te zien hoe zwemveiligheid wordt gecreëerd’ gaat hier ook weer op”. Ik roep het kabinet op zo snel mogelijk de vragen van Lisa Westerveld (GL) en Michiel van Nispen (SP) alsnog in behandeling te nemen en zich te beraden om in te grijpen om de gevolgschade voor de zwemveiligheid te beperken. Zonder ingrijpen zal de kans op gevaarlijke incidenten toenemen. Behoed het kabinet om niet weer de fout te maken die het vorig voorjaar gemaakt heeft en zie, zoals het OMT in advies 103 gaf, zwemles vanwege het educatieve aspect en belang van de veiligheid los van overige binnensporten.