Persbericht 24-2-2021 NSWZ: “Moeten 300.000 kinderen hun slaapkamerlamp aanzetten om de crisis voor het zwemonderwijs aan het licht te brengen?”

0 Comments

De dag na de persconferentie van het kabinet is de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid diep teleurgesteld. Gistermiddag ontving de NSWZ een brief van Minister van Ark met antwoorden op vragen van een brief aan de minister van 5 januari.(bijgevoegd) De minister herkent de problematiek in het zwemonderwijs. Hierin zegt de minister dat het een basisbehoefte en een noodzaak is. Hiermee is het essentieel in de ogen van de Minister. De minister erkent de negatieve gevolgen voor nu en later. De minister trekt dit nu gelijk met de gevolgen voor andere branches. Uiteindelijk spreekt de minister over zwemonderwijs, maar schaalt het onder sport in een binnen locatie. Een zwembad wordt voortdurend als sportlocatie gezien waarbij de essentie van zwemles niet als onderwijs en als prioritair gezien kan worden. Hier moet verandering in komen.

Op de persconferentie van 23-2 wordt in overeenstemming met de routekaart gehandeld met versoepelingen. Voor jongeren mag sport beoefend worden in de buitenlucht tot 27 jaar, echter niet binnen. Dat betekent dat veel sporten ook buiten beoefend kunnen worden behalve zwemmen. In de Tweede Kamer is bekend dat kinderen sociale, fysieke en emotionele hinder ondervinden van COVID-19 en dat sporten bijdraagt aan een beter welbevinden. Zwemles is net als school een terugkomend leerproces waar continuïteit van belang zijn. Daar waar fysieke vaardigheden ook psychische vaardigheden worden bijgebracht,

NSWZ:”Zwemveiligheid is enorm belangrijk in ons waterrijke land waarbij we de politiek nogmaals willen wijzen op de verdrinkingsgevallen die zijn weergegeven in het onderzoek van het Mulier Instituut. In eerdere protocollen hebben we als branche laten zien dat we voldoende wetenschappelijke onderbouwing hebben dat we veilig kunnen openen. Onderzoek heeft aangetoond dat chloor in water en de vochtige lucht in een zwembad zorgen dat het virus inactief is. Hiervoor willen wij u verwijzen naar enkele onderzoeken. Op 7 februari 2021 zijn er door het gereputeerde Amerikaanse Center of Disease Control, adviezen gepubliceerd over veilig zwemmen in coronatijd. Alle adviezen komen bijna overeen met de adviezen van Maarten Keuten van de TUDelft die in de ‘Volledige richtlijn veilig zwemmen in coronatijd hygiëne en desinfectie in badinrichtingen’ staan beschreven zoals de ventilatie, desinfectie, doelgroepen, activiteiten etc.” Alle informatie hierover is terug te lezen op de website van de zwembadpoli.

artikel: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/science-and-research.html

Opvallend is dat voor volwassenen de zwembaden die de mogelijkheid hebben om buiten open te gaan. De buitenbaden die de mogelijkheid hebben worden overspoeld met banenzwemmers. Banenzwemmen wat toegestaan is met alle Covid maatregelen. Zwemschool SwimmOUT ( Een NSWZ lid) in Heinenoord heeft om het voortzetten van zwemlessen een omgebouwde container in de tuin laten plaatsen. Deze is omgebouwd tot een zwembad en zal vanaf Vrijdag operationeel gaan draaien. Zwemles? Het is toch gek dat een zwemschool in februari/maart zijn kinderen buiten moet laten zwemmen om toch aan de zwemveiligheid te kunnen werken. SwimmOUT zal vanaf vrijdag starten met doelgerichte lessen (banenzwemmen voor kinderen).

Hier het persbericht: https://nswz.nl/2021/02/24/zwemles-in-de-kou/

De NSWZ roept Den Haag op om hun zicht te verbreden en naar het veld te luisteren. . NSWZ: “Wij roepen daarom het VWS op om woordvoerders van zwemscholen toe te laten in de stuurgroep en zo directe gesprekspartner vanuit het veld naar het VWS. Het onderwijs, dat nu 10 weken stil staat, ondervindt enorm grote schade! Laat het zwemonderwijs zijn werk doen en alles op alles zetten om de jongste groep tot 8 jaar (en voor de bijzondere doelgroepen tot 12 jaar ) zwemveilig te krijgen. Vertrouwen is in het zwemonderwijs een groot goed. Laat de zwemveiligheid is prioriteit nummer één.”

De NSWZ spreekt samen met de Envoz en ZwemOnderwijs Nederland zijn extreme zorg uit over de verschillende belangen in de zwembranche. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij momenteel 400 zwemscholen, ongeveer 3000 werkzame personen en 150.000 zwemles leerlingen.

De NSWZ bereid momenteel op verschillende manieren landelijke acties voor. NSWZ voorzitter Shiva De Winter: “wij kunnen moeilijk 100.000 kinderen op het Malieveld laten staan, maar wij kunnen wel op een andere manier hun stem laten horen”. De NSWZ is voornemens om op verschillende publieksvriendelijke manieren met spoed aandacht te vragen voor de dringende vraag naar zwemles. Hierover spoedig meer.

 

Documenten:
BriefNederlandseStichtingWaterZwemveiligheid.pdf

ProtocolzwembadenopeninBelgie20210201updateleidraadzwemmen12.pdf