Zwemles in de kou, beter dan veiligheid op de tocht?

0 Comments

De Zuid-Hollandse zwemschool Swimmin’ start op vrijdag 25 februari in Heinenoord in een heringerichte zeecontainer met afzwemmen voor kinderen voor de zwemdiploma’s A, B en C. Zwemschool Swimmin’ heeft een creatieve en innovatieve manier gevonden om de water- en zwemveiligheid van kinderen te blijven ondersteunen. Door de voortdurende sluiting van (binnen)zwembaden is het niet mogelijk om zwemonderwijs en toetsing op de reguliere manier aan te bieden.

Aankomende vrijdag verrichten TeamNL waterpoloer Guus van IJperen / Envoz directeur Richard van den Berg de openingshandeling om 14.00 uur. Na maanden van knipperlicht-opening in verband met diverse Covid-19 maatregelen wil de zwemschool ruim voor het komende zomerseizoen weer continuïteit bieden voor de vele kinderen die nu noodgedwongen als vissen op het droge zijn.

Met deze stap hoopt Swimmin’ eigenaar Tom van Nieuwamerongen een dreigend probleem voor te zijn. Van Nieuwamerongen: “Water is in Nederland overal. Het is belangrijk om onze kinderen veilig op te laten groeien met water en ze in staat te stellen om veilig met en van water te genieten.” Met de zomerperiode in aantocht merkt de ondernemer op dat het in sneltreinvaart achteruitgaat met de vaardigheden die nodig zijn om veilig met water om te kunnen gaan.

Lijdzaam toezien
Het steekt de zwemschooleigenaar dat het zwemonderwijs in hetzelfde regime geplaatst wordt als grote pretparken, musea en festivals, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat chloorwater een effectieve bescherming biedt tegen besmetting met het corona-virus. “De basisscholen zijn weer open, alle sporten voor (jonge) kinderen zijn toegestaan, buitenzwembaden zijn weer open voor volwassen zwemmers en contactberoepen als de kapper en de nagelsalon gaan weer open. Zwemscholen mogen nog steeds niets. Ik kan niet lijdzaam toezien hoe de zwemveiligheid van een hele generatie kinderen beschadigd wordt door alle beperkende maatregelen rondom het (binnen)zwemmen”, aldus Van Nieuwamerongen.

Doemscenario
Ondanks de positieve wijze waarop Swimmin’ naar de komende weken kijkt, is openblijven zeker nog geen gelopen race. De gemeente Hoekse Waard heeft aangeven op elke mogelijke wijze mee te werken aan het project, maar meer dan die toezegging is er vooralsnog niet. Voor de Heinenoordse ondernemer is heropening ook zakelijk van belang. “Ik zou liegen als ik zeg dat het financieel rooskleurig is op het moment. Ik heb ook een belangrijke verantwoordelijkheid naar mijn personeel, dat overigens hondstrouw is gebleken de afgelopen maanden”, mijmert Van Nieuwamerongen nog even.

Lessen uit het buitenland
Van Nieuwamerongen neemt waardevolle lessen mee, die hij op diverse locaties in het buitenland heeft opgedaan. “Als zweminstructeur heb ik voor mezelf altijd een duidelijke visie gehad. Kinderen spelenderwijs wegwijs te maken in de basis van het zwemmen is daarbij een van de belangrijkste grondleggers. Mijn ervaringen in onder andere Spanje, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Saudi-Arabië hebben geleid tot de oprichting van de Swimmin’ Foundation.” De waardevolle ervaringen van de stichting die in Bangladesh zwemonderwijs en waterveiligheid verzorgt voor kansarme kinderen en jongvolwassenen in de omvangrijke delta van het land komen nu van pas bij deze innovatie. Bij gebrek aan zwembaden is het daar ook nodig om te improviseren.

Achtergrond
Zwemschool Swimmin’ is een bedrijf dat zwemonderwijs verzorgt in de regio Rotterdam Rijnmond op een viertal locaties. Voor de uitbraak van het corona-virus en de daaraan gekoppelde maatregelen werd er iedere week zwemles gegeven aan zo’n 1000 kinderen. De zwemschool heeft zich in 2018 verbonden aan een stichting, Swimmin’ Foundation Bangladesh, die als doestelling heeft om sterfte door verdrinking in het waterrijke Bangladesh terug te dringen. In 2018 stierven er meer dan 17.000 kinderen door verdrinking.

Filmpje – Benieuwd hoe de zwembadcontainer eruit komt te zien, kijk dan onderstaand filmpje!
Zwemmen in ons buitenbad in Heinenoord!

Met spetterende groet,

Tom van Nieuwamerongen
Swimmin’