In Nederland zijn er veel verschillende methodes waarop zwemlessen worden gegeven. Wat is het verschil tussen de methodes en welke methode is het beste voor je kind? Ons advies is om een methode te kiezen die bij de ontwikkeling en manier van leren van je kind past! Net als bij de keuze voor een basisschool is de keuze voor een zwemschool afhankelijk van wat je kind nodig heeft aan aandacht en begeleiding. Voor ieder kind is het effect van groepsgrootte verschillend.
Om ondersteuning te bieden in de keuze voor een passende zwemlesaanbieder wordt iedere zwemlesmethode uitgelegd en worden de overeenkomsten en verschillen overzichtelijk weergegeven.

NSWZHet nieuwe zwemmenEasySwimKNZB SuperspettersNRZ-NPZOptisportENVOZZON

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid ook wel NSWZ genoemd heeft haar eigen ISO-gecertificeerde zwemlessysteem ontwikkeld. Hierbij  is leren zwemmen leuk, persoonlijk en veilig. De enthousiaste zweminstructeurs staan niet op de kant maar geven les in het water voor het beste contact met je kind. Door het geven van zwemles in kleine groepen is er veel ruimte voor individuele aandacht. Zo leert je kind makkelijker, technisch beter en sneller zwemmen. Goed en veilig leren zwemmen is enorm belangrijk, je wilt dat je kind veilig is in de buurt van water. zo wordt er les gegeven in kleine groepjes, daarom kunnen kinderen al vanaf 3,5 jaar instromen. In een vrijblijvende proefles wordt er gekeken of je kind er al aan toe is. Zo wordt er lesgegeven met maximaal vijf leerlingen bij één docent, dit is heel prettig voor alle kinderen en voor kinderen die niet in die grote groepen kunnen meekomen in het bijzonder. Zo is er in de afgelopen 12 jaar een eigen lesmethode ontwikkeld welke flexibel genoeg is om aan te sluiten bij het niveau van elk startend kind. Je kind krijgt een persoonlijke leskaart, daarop worden alle vaardigheden nauwkeurig bijgehouden. Soms heeft een kind moeite met een bepaalde oefening en dan laat de leskaart precies zien waar de extra aandacht nodig is.

Het nieuwe zwemmen is een initiatief van een aantal particuliere zwemscholen uit Zuid-Holland. Deze zwemlesmethode richt zich op het benutten van de maximale leercapaciteit van kinderen vanaf 5 jaar. Het A en B diploma worden gezien als tussenstapjes naar het uiteindelijke doel, het C diploma. Deze methode is gericht om kinderen volgens een methodisch, didactisch en pedagogisch lesplan te leren zwemmen

EasySwim is een zwemlesmethode waarbij kinderen direct in het diepe water beginnen met zwemmen met behulp van drijfpakjes. De visie hier achter is om kinderen te voorzien in de hoge bewegingsdrang. Door middel van stuurkaarten wordt ieder kind op zijn of haar eigen niveau begeleid. Daarnaast is verbondenheid een belangrijke pijler bij EasySwim, zowel tussen lesgever en kind als tussen de kinderen onderling. Ze proberen kinderen betrokken te maken en te houden om zo de intrinsieke motivatie te stimuleren.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond ook wel KNZB genoemd heeft haar eigen zwemlesmethode met bij behorende diploma lijn, SuperSpetters. In vergelijk met andere zwemlesmethodes staan niet de schoolslag en rugslag centraal maar de borstcrawl en rugcrawl. De kinderen maken bij deze zwemlessen gebruik van een badmuts, zwembril en kleine flippers. Bij deze methode wordt één keer afgezwommen, het diploma dat dan wordt behaald staat gelijk aan wat voor vele bekend staat als het C diploma.

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) is voor vele één van de bekendste zwemlesinstantie. De NRZ is erop gericht om zo veel mogelijk mensen zwemveilig te maken in Nederland. Ze willen dat ieder kind zich kan redden in het water, dat niemand verdrinkt en dat iedereen in staat is om veilig te recreëren.

Zed en Sop het grote onderwater avontuur lessysteem is onderdeel van Optisport.

Zwemmen is leuk, maar leren zwemmen tijdens een groot onderwateravontuur is nóg leuker! Samen met Zed de haai en Sop de zeester beleven de kinderen de leukste en spannendste avonturen tijdens de zwemlessen. Ze gaan op zoek naar het gezonken schip De Gouden Draek en de Piraten schat. Alle avonturen staan beschreven in een paspoort dat zwemleskinderen krijgen bij start van het zwemlestraject, samen met een prachtige schatkist. Gaandeweg wordt de schatkist gevuld met edelstenen en worden er zegels verdiend voor in het paspoort. Na het behalen van een diploma kan een medaille worden gekocht die een speciale plek heeft in de schatkist. Als het C-diploma is behaald, is het avontuur ten einde en wacht de grootste beloning: De Reuze Robijn.

  • Een veilige zwemles met avontuur en spanning!
  • Een uniek beloningssysteem motiveert je kind
  • Veiligheid en hygiëne staan hoog in het vaandel bij ons
  • Gediplomeerde en enthousiaste instructeurs
  • Vorderingen zijn te volgen via het online leerlingvolgsysteem

Met reguliere zwemles behaalt je kind in zijn of haar eigen tempo de zwemdiploma’s A, B of C. Je kind maakt pas de volgende stap als hij of zij daar zelf aan toe is en zichzelf daar prettig bij voelt.

ENVOZ is aangesloten bij de International Federation of Swimming Teachers Associations. Zij geven wereldwijd opleidingen aan zwemonderwijzers en hebben een complete lijn zwemdiploma’s. De ENVOZ werkt daarnaast samen met de ZON en ze hebben samen een diploma lijn ontwikkeld.

ZwemOnderwijs Nederland(ZON) is een zwemlesmethode waarbij kinderen vanaf 4,5 jaar leren zwemmen. De nadruk ligt bij deze methode, meer dan bij andere methodes, op het zwemmen met kleding aan. De ZON geeft les volgens het Survival ABC en gaan er vanuit dat een kind zwemveilig is op het moment dat het A, B en C diploma heeft behaald.

 

 

Aangesloten zwemscholen en zwembaden bij de NSWZ:

Klik op de foto voor meer informatie over de zwemschool of het zwembad.