Bij de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) staat de ontwikkeling en het welzijn van ieder kind centraal. Ons diplomeringstraject is zorgvuldig opgebouwd om ervoor te zorgen dat kinderen op een veilige, positieve en duidelijke manier hun zwemdiploma behalen.
- Opleidingsfase: stap voor stap naar zelfstandigheid
Tijdens de opleidingsfase leert uw kind alle vaardigheden die nodig zijn om veilig en zelfverzekerd te kunnen zwemmen. De invulling van de lessen kan per aangesloten zweminstelling verschillen: sommige werken met kleine groepen, anderen binnen grotere opzetten of specifieke programma’s. Wat overal vooropstaat, is dat de voortgang van uw kind altijd individueel wordt gevolgd, zodat het op eigen tempo kan groeien en leren.
- Afzwemtoetsing: klaar voor het diploma?
Wanneer uw kind de vereiste vaardigheden voldoende beheerst, plant de zwemschool een afzwemtoetsing in. Deze toetsing is bedoeld om te controleren of uw kind klaar is voor het officiële diplomamoment. De beslissing om te toetsen wordt altijd zorgvuldig genomen op basis van observaties en vorderingen.
- NSWZ aangestelde beoordeling
De toetsing wordt uitgevoerd onder toezicht van een aangestelde examinator van de NSWZ. Deze examinator beoordeelt objectief of uw kind voldoet aan alle diploma-eisen. Door deze beoordeling waarborgen wij een eerlijke en transparante diplomering voor elk kind, ongeacht bij welke zweminstelling het lessen volgt. Jaarlijks volgt hier een collegiale audit van de NSWZ op, op locatie tijdens het afzwemmen.
- Diploma-uitreiking: een feestelijk moment
Na een positieve beoordeling ontvangt uw kind het officiële NSWZ-zwemdiploma. Dit moment wordt vaak feestelijk gevierd, omdat het behalen van een zwemdiploma een belangrijke mijlpaal is in de ontwikkeling van ieder kind.
Aangepaste toetsing bij een beperking
Voor kinderen met een lichamelijke of mentale beperking biedt de NSWZ de mogelijkheid tot aangepaste toetsing. Via een officiële vrijstellingsprocedure kunnen onderdelen worden aangepast zonder concessies te doen aan de zwemveiligheid. Ook hierbij staat het welzijn en de zelfredzaamheid van het kind altijd voorop.